top of page
mihrissah

KONSTİPASYON (KABIZLIK) İLE BESLENME




Merhabalar değerli okuyucum. Bu yazımızda kabızlık konusunu ele alacağız.Bireyler kabızlık etkisi farklı yorumlayabilmektedir. Bazıları her gün dışkılamanın olmamasını, bazıları ıkınmanın çok olmasını, bazıları dışkının sert olmasını kabızlık olarak tanımlamaktadır.
Dolayısıyla uzmanlar kabızlık teşhisi için
Roma III kriterlerini kontrol etmektedir.Bu kriterlerde son 12 ayda ve birbirini takip eden en az 3 ay boyunca mevcut olması önemlidir.





Bu kriterlere bakacak olursak;
Dışkılamaların en az %25 inde ıkınma, dışkılama sırasında fazla gayret gösterme.
Dışkılamanın en az %25 inde topak ve sert dışkılama
Dışkılamaların en az %25 inde tam boşalamama hissiyatı
Dışkılamaların en az %25 inde anorektal tıkanıklık hissi
Dışkılamaların en az %25 inde elle müdahale ederek dışkılama zorunluluğunda bulunulması
Haftada üçten daha az dışkılama
Yukarıdaki kriterlerden en az 2 veya daha fazlasının olması kabızlık olarak tanımlanmaktadır.

Kabızlık kilo verme sürecindeki en tehlikeli etkenlerden bir tanesidir.Vücuttan düzenli atılımın oluşmaması tartıda ne yazık ki sonuç yanılgısı oluşturabilmektedir. Dolayısıyla eğer bireyde kronik (sürekli) bir kabızlık oluşuyorsa bunun için aklımıza ilk gelen probiyotik takviyelerine yönelmektir. Pek çok sebeple bağırsak mikrobiyotasında bozulmalar oluşabilir ilaç kullanımı, stres faktörü, yetersiz posa alımı bunlardan bir kaçıdır. Probiyotik takviyeleri bağırsak sağlığının yeniden kazandırılmasında destekçidir.

Beslenme yönünden ise bağırsak sağlığımıza iyi gelecek posalı ürünlerin yeterli miktarda tüketildiğinden emin olunmalıdır. Bazı hastalıklarda (Örn;Diyabet) lif alımında ihtiyaç artmaktadır.
Doğal posa kaynaklarını öğrenecek olursak;
Kurubaklagilller (%11-26)
Sert kabuklu meyveler (%5-14)
Kepeği ayrılmamış tahil ürünleri (%4-7.5)
Sebzeler (%3-4)
Meyveler (%1-2) kabuklu tüketimi olanlar daha yüksektir.


Çeşitli beslenmeye açık olan ve günlük/haftalık beslenmesinde çeşitliliği sağlayan bireylerde genel anlamda lif alımında yetersizlik oluşmamaktadır. Tek tip beslenme , sürekli aynı yemek veye meyve içerikleri tercih etmek kabızlığı tetikleyebilmektedir. Tabi ki kabızlık noktasında önemli olan bir diğer faktör yeterli su tüketimidir. Yaz mevsiminde su tüketiminde ihtiyaç artmaktadır dolayısıyla ihtiyacın yeterli olması gerekmektedir., Diğer sıvı kaynaklarının (çay,kahve) tüketimini yükseltip, su tüketimini azaltmak da yine kabızlığı tetiklemektedir.

Sedanter (hareketsiz) yaşama sahip bireylerde yine kabızlık meydana gelebilmektedir. Dolayısıyla ılımlı düzeyde hareketin arttırılması, yeterli su tüketimi ve lifli beslenme ile kabızlık şikayetinizden kurtulmak mümkün. Yeterli lif alıp almadığınızdan emin değilseniz bir beslenme uzmanına danışabilirsiniz.


Sağlıkla Kalın

DiyetisyenMihrişah Mıhcıoğlu

16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page